HelsingBok 2018: 19-25 mars

Det finns gott om kvinnor i historien. Både kända och okända. Under årets HelsingBok är det kvinnorna som står i fokus på Helsingborgs bibliotek. Kom och lyssna på bland annat Gudrun Schyman och kulturprofilen Ebba Witt-Brattström, lär dig teckna japansk manga med serieskaparen Natalia Batista och hör berättelsen om Gisela Trapp som barnboksillustratör.

Nu undrar du kanske när HelsingBok går av stapeln? Ja, det är inte helt lätt att hålla koll på alla datum. Men om det är några datum som ska präntas ner i kalendern är det förstås dagarna under HelsingBok. Det hela pågår mellan 19 mars och 25 mars. Passa på att njuta av sju dagar helt dedikerade till kvinnor i tiden. Det mesta händer på stadsbiblioteket i city men även på Ringstorp, Idé A Drottninghög och i Rydebäck anordnas särskilda HelsingBok-evenemang.

Det sker något varje dag. Schemat är späckat med intressanta föreläsningar, inspirerande författarbesök, workshops för de yngre besökarna och gripande samtal från svunna tider. Här nedan presenterar vi schemat i all sin korthet. För mer information om de olika evenemangen klicka på länkarna för att läsa mer på Helsingborgs biblioteks webbplats.

19 mars – Ingeborg Holm: Stumfilmen som förändrade världen
Anja Petersen föreläser om Ingeborg Holm. Har du inte hört talas om Ingeborg Holm? Då är det på tiden att du lär dig mer om kvinnan och stumfilmen som förändrade världen i början av 1900-talet.
Var: Ringstorps bibliotek
Tid: 15:00-16:00

19 mars – Ebba Witt-Brattström: Litteraturvetare, professor och feminist
Mottagare av Expressens Björn Nilsson-pris. En representant för bildning, briljans och integritet. Missa inte när Ebba Witt-Brattström kommer till Helsingborgs Stadsbibliotek.
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 18:00-19:00

20 mars – Gudrun Schyman samtalar med Ellen Ekman
Gillar du serien ”Lilla Berlin”? Bra. Gillar du Gudrun Schyman? Bra. Ellen Ekman, illustratör och serietecknaren bakom Lilla Berlin, samtalar med Gudrun Schyman om feminism.
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 17:30-18:30

21 mars – Alexandra von Schwerin: Slottsfru, entreprenör och feminist
Passa på att lära dig mer om de olika slottsfruarna från Skarhults slott. Alexandra von Schwerin berättar allt. Hon berättar också om de tusentals kvinnor som fört landet framåt men som ännu inte fått sina namn förevigade i historieböckerna.
Var: Idé A Drottninghög
Tid: 18:00-19:00

21 mars – Författarbesök: Anna Schulze
Ge mig en människa. Att ringa Clara. Vårt gemensamma liv. Och Kidnappningen. Författaren Anna Schulze kommer till stadsbiblioteket för att berätta om sina starka böcker.  
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 18:00-19:00

22 mars – Kvinnokarta Helsingborg
Intresserad av kvinnorna som bott och verkat i Helsingborg? Kvinnokarta Helsingborg har grävt i historien och berättar mer om stadens kvinnor på Rydebäcks bibliotek.
Var: Rydebäcks bibliotek
Tid: 15:00-16:00

22 mars – Föreläsning: Rim och ramsor, änglar och demoner. Om Gisela Trapp och barnboken
Gisela Trapp var inte bara kvinnan som skänkte Fredriksdals ägor till Helsingborgs stad. Hon var också barnboksillustratör. Karin Gustavsson föreläser om en av Helsingborgs viktigaste kvinnor.
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 18:00-19:00

24 mars – Mangaworkshop: Lär dig teckna manga med serieskaparen Natalia Batista
Sjöjungfrun Minna. Katten Mjau. Och Svärdprinsessan Amaltea. Kom och lär dig teckna japansk manga tillsammans med Natalia Batista. För dig över åtta år. Hämta din gratisbiljett i receptionen.
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 14:00-15:00

25 mars – Författarbesök: Flickan som kom till Auschwitz. Samtal mellan Katja Olsson och Sören Sommelius
Från polen till Österrike och vidare till tyskt koncentrationsläger innan resan till Sverige via de vita bussarna 1945. Sören Sommelius samtalar med huvudpersonen i sin bok ”Flickan som kom till Auschwitz”, Katja Olsson, 93 år, från Helsingborg. Gripande på riktigt.
Var: Helsingborgs Stadsbibliotek
Tid: 14:00-15:00

Samtliga föreläsningar, workshops och samtal är gratis att deltaga i under HelsingBok. Det kan dock vara bra att tänka på att vissa av arrangemanget drar mycket besökare. Var ute i god tid för att få bra platser.

Vad: HelsingBok 2018
När: 19-25 mars
Var: Helsingborgs bibliotek
Tema: Kvinnor – kända och okända   

 

(0 - 0 röster )

Rösta här:

0 kommentarer