Historien får liv 2016

HW
Henrik Wilhelmsson

Det börjar dra ihop sig inför publikens favorit. Repetitionerna för årets Historien får liv – en fröjdefull dans i nöd och lust är i full gång. Till premiären 6 juli ska hela föreställningen gå som en dans.

Dans, ja. Regissören Sara Ekman har sin spetskompetens i dans som uttrycksmedel. Därför spelar rytmer, dans och kroppsspråk en särskild roll och driver handlingen framåt.

Helsingborg i nödår

Så, vad händer i år? Historien får liv gör nedslag i tre olika sekel. Att vi börjar 2016, ett år som FN har utmärkt som baljväxternas år, går som en röd bönranka genom föreställningen. Vi hamnar först i ett Helsingborg i utkanten av Första världskriget. Året är 1916 och soldater skjuter ihjäl varandra i skyttegravarna ute i Europa. Kriget märks i Helsingborg där livsmedel ransoneras. Först sockret, sedan mjölk, smör och bröd. Oscar Trapp, en stark personlighet som har gjort mycket för Helsingborg, får du stifta närmare bekantskap med. Och Helsingborgs kreativa borgmästare Bååth uppmuntrar stadsborna att odla. Varför inte bönor? Inte bara för att få mat på bordet utan också för att staden ska bli vackrare.

Från 1900-talet i stadskvarteren marscherar tidsresan till skogs. Vi hamnar i Ågård 1854 och i huset väntar en samling sockenbor. Stämningen är spänd. Prästen är på väg för att förhöra dem på Bibeln och den kristna läran. Inget att be för, husförhöret var rutin sedan 1686 och försvann inte förrän vid 1800-talets slut.  

Kalas med Bellman

Vidare slår tiden en folkdans till 1700-talet. Grisarna grymtar på samma sätt år 1788 som idag. Att äta direkt från grönsakslandet är härligt och sockerärtan börjar bli trendig och stoppas gärna i societetens pudrade gap. Har du kommit för att få en skymt av kalaset? Bellman är på besök för att tillsammans med balettmästare Tåstedt fira Cöster som fyller år. 

Att Historien får liv utgör ett spänningsfält mellan titelns nöd och lust är ingen slump:

– Det var revolution i Frankrike och det skapade oro även i Sverige. Vad skulle hända om folket, som Tåstedt upplär att föra sig vackert, skulle få för sig att utmana de sociala hierarkierna? Samtidigt pågår ett lustfyllt kalas och marsch, schottis och polka som lotsar publiken mellan scenerna, säger Åsa Hässlekvist, etnolog på Fredriksdal och en av manusförfattarna.

Historien får liv har premiär 6 juli och visas till och med 14 augusti med två visningar om dagen, klockan 11 och 14. Föreställningarna ingår i entrépriset och Kulturkortet. Ta med både stora och små på en rolig, dramatiserad visning av historien.

Historien får liv – en fröjdefull dans i nöd och lust 

Idé och produktion: Fredriksdal museer och trädgårdar

Manus: Åsa Hässlekvist, Mia Florberger

Projektledning: Charlotte Alheim

Bearbetning och regi: Sara Ekman

Kostym och rekvisita: Mari Lindh

På bilderna ovan: 1. Manusförfattarna Mia Florberger (till vänster, foto Marknad och kommunikation) och Åsa Hässlekvist (foto Anna Bank). 2. Regissören Sara Ekman (foto Göran Svensson).